lørdag 13. august 2011

Utstyrserfaring: Bergans Trillemarka 2 telt

 Intersport og G-sport har et knallsalg på Bergans Trillemarka 2 telt i disse dager. For kun kr. 999,- får du et helt greit telt, beregnet for 2 personer. Dette er såpass billig at en kan bli litt skeptisk.
 

Jeg kjøpte teltet bare for å teste og se om skepsisen var på sin plass. Intersport har en 14-dagers fornøydgaranti, og hvis jeg ikke var fornøyd, var det jo bare å levere det tilbake! Jeg tok med teltet på en tre-dagers tur til Rondane (den såkalte "trekanten" som du kan lese om her"), og tre døgn med mye sol og litt regn ga meg et visst innblikk i teltets egenskaper.

Hos G-sport Alnabru selges teltet for 1999,- kroner, så 999,- er en veldig god pris for dette teltet!

Som vanlig setter jeg alltid opp ett nytt telt før jeg tar det med på tur. Dette er smart for å sjekke om alt er på plass, og muligheten for reklamasjon og bytte er som kjent større når man er hjemme fremfor på fjellet eller i skogen.

Utstyrserfaring/test: Bergans Trillemarka 2 telt
Innhold:
  • Yttertelt
  • Innertelt
  • 2 teltstenger
  • 8 Plugger
  • 5 Barduner
  • Kompresjonstrekk
  • En reserveskjøt for teltstang

Ytterduken er mørkegrønn, ikke av den tynneste sorten. Virker solid. Litt få fester til barduner. Det gule innerteltet er enkelt å montere, og kan være påmontert når teltet pakkes ned. Tre sidelommer på hver side av innerteltet er kjekt. Hemper til å henge opp tau i taket er et pluss.

Det er i utgangspunktet enkelt å montere teltet. En litt klønete løsning i kanalene for teltstengene gjør at de ikke glir inn av seg selv de siste centimeterne på den motsatte enden. Diameteren på stangkoppen er unødig stor samtidig som at lengden er noe kort. Dette gjør at teltstanga sitter noe ustabilt i koppen. Avstanden mellom stangkoppen og ytterduken er også i minste laget, selv på slakeste justering. Resultatet er at man må anstrenge seg ekstra mye for å få stengene på plass. Det er mulig å justere og stramme stangkoppene i forhold til teltstengene.

Teltet blir levert med standard aluminiums-plugger. Ikke flate slik Helsport sine er, men vanlige rundplugger, dog i aluminium. Praktisk sett har dette lite å si, men rundpluggene er med på å senke inntrykket av kvalitet av en eller annen merkelig grunn. Et pluss for at de er i aluminium og ikke stål.

Det følger med 2 teltstenger, fargekodet slik at det er lettere å se hvor de skal. Bergans har lagt ved en teltstangskjøt som eneste reparasjonsutstyr. Teltstengene er i aluminium og er helt greie.

Forteltet egner seg kun for oppbevaring av sekken

Plass
Teltet har god plass til en, to personer får plass hvis de er svært gode venner. Forteltet er lite. Det egner seg kun for oppbevaring av sekk. Matlaging kan bli både klønete og farlig. Min 80-liters sekk tar mesteparten av rommet. Høyden på innerteltet er kun 90 cm og det er for lavt, selv for meg som måler 174 cm på strømpelesten. Det er slitsomt å sitte med hodet bøyd, og et snev av klaustrofobi kommer snikende.

Egenskaper
Vinden er ikke på sitt sterkeste i Rondane denne helgen, men de få vindkastene som kommer preller elegant av på teltduken. Dette teltet er nok ganske vindstabilt. Med et par-tre-fire-fem ekstra barduner vil det trygt kunne brukes når det blåser mye og kraftig.

Luftelukene er store og gode. De lukkes med glidelåser, noe som faktisk er meget praktisk. Så lenge glidelåsene holder!

Inngangen til innerteltet har grei størrelse. Glidelåsen går ikke helt rundt, men jeg opplevde ikke dette som noe problem. 

Vekten på teltet er 2,6 kilo, veid av meg. Det er relativt lett og absolutt godkjent. Ulempen er at når det er pakket ned, er det ca 55 cm bredt. Det hadde vært mer praktisk om bredden var på, si 40 cm.
Luftelukene er store og gode


Konklusjon
Med prisen i betraktning: Her får du svært mye telt for pengene! God kvalitet og myyye bedre enn mange andre telt i samme prisklasse. Det er absolutt verdt 999,- kroner. Må du imidlertid gi hele to lapper ville jeg vurdert et annet telt. Passer ikke for lengre teltturer pga. lav høyde og dårlig mulighet for å koke i forteltet. Perfekt til et par dager på tur, både i marka og på fjellet!
Terningkast: 4 av 6

Trillemarka ligner svært mye på en annen teltmodell av Bergans; nemlig Compact 2-pers telt. Om Trillemarka 2 er det samme teltet er uvisst, men G-sport og Intersport, som har samme eier, kan ha spesielle avtaler som sikrer dem "egne" telt. 

2 kommentarer:

Unknown sa...

Etter ca 2 mnd jeg kjøpte telte og brukt kanskje 5-6 ganger så knakk den ene teltstengen og teltet revnet en god del. Hva kan dette skyldes?, dårlig kvalitet på produktet?

Unknown sa...

Samme skjedde med mitt telt. Spleiset med den medfølgende hylsa, men stanga brakk på nytt sted dagen etter. Virker til å være en svakhet.